Обади се сега +90 850 222 44 69 - 24 часа в денонощието, 365 дни в годината без прекъсване
Açık
Pozisyonlar
WHATSAPP
+908502224469
Лечение на роговицата

CCL (CORNEAL CROSS-LINKING)

CCL Hastalığı Nedir?

Keratokonus, gözün ön kısmını oluşturan saydam tabakanın (kornea) öne doğru bombeliğinin artması ve incelmesi sonucu şekil bozukluğu ile oluşan bir hastalıktır. CCL ise keratokonus hastalığının tedavi yöntemlerindendir. Corneal Cross Linking (CCL) tedavisinde amaç kornea yapısının güçlendirilmesi ve hastalığın durdurulmasıdır.

CCL (CORNEAL CROSS-LINKING) Tedavi Süreci Nedir?

Riboflavin (B2 vit) Damlatılması

İşlem öncesi topikal anestezik damla ile göz uyuşturulur. Topikal anestezik damla sonrasında künt bir spatül ile kornea epiteli mekanik olarak kaldırılır. Riboflavin solüsyonu, epiteli kaldırılmış kornea üzerine 5 dakika ara ile 2'şer damla 30 dakika boyunca damlatılır.

UV Işığı Nasıl Uygulanır?

30 dakika sonrasında hasta biomikroskoba oturtulur. Ön kamarada riboflavin floresansı görüldükten sonra hasta tekrar ameliyathaneye alınır. 370 nm UV kornea yüzeyinden 4-5 cm uzaklıkta, yaklaşık 7 mm'lik bir alanda 5-10 dakika uygulanır. UV tatbiki sırasında her 1 dakikada 2'şer damla Riboflavin damlatılır. İşlem sonrasında göze bandaj kontakt lens takılır, göz kapatılmaz.

UV Cross-Linking (Moleküler düzeyde çapraz bağlanma) Tedavisi

UV-Cross Linking ameliyatı, UVA ışığı ve Riboflavin kullanılarak korneanın kollajen moleküllerine etki edip kornea mekaniğini arttırarak keratokonus hastalığındaki ilerlemeyi durdurabilir.

Uygulanan CCL Operasyonlarının Sonuçları

Dünyagöz Hastaneleri'nin bu konuyla ilgili ilk bilimsel çalışması Stockholm'deki Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahi Kongresi’nde (ESCRS, 8–12 Eylül 2007) sunuldu ve American Academy of Ophthalmology (AAO) Kongresi’nde sunulmak üzere kabul edildi.

Ameliyat Öncesi Hangi Muayene ve Tetkikler Yapılır?

  • Gözlüklü ve gözlüksüz görme düzeyi
  • Damlalı ve damlasız refraksiyon kusuru
  • Kornea topografisi (Orbscan II, Oculus Topografi)
  • Kornea kalınlığı (Sonogage 50Hz)
  • Endotel sayımı (Specular Mikroskop, Conan)
  • Fundus muayenesi

Dünyagöz'de CCL Tedavisinin Önemi

Türkiye'de ilk defa CCL tedavisi Dünyagöz Hastaneleri'nde yapılmıştır. İlk "Keratokonus Teşhis ve Tedavi Merkezi" Dünyagöz Hastaneleri'nde kurulmuştur. 

Dünyagöz, CCL konusunda Türkiye'de tecrübeye sahip bir merkezdir. Dünyagöz'de şimdiye kadar 20.000'in üzerinde CCL tedavisi yapılmıştır. CCL'nin bulunduğu ve geliştirildiği IROC Kliniği (Zürih, İsviçre Prof. Seiler ve ekibi) ile beraber yürütülen çalışmalar sürmektedir.

Keratokonus hastalığında takibin önemi dolayısı ile arşiv sistemi çok önemlidir. 

Son güncelleme tarihi : 16.03.2023

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dünyagöz Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.